EL | EN | IT
Δορυφόρος
Δρόμοι
Ξενάγηση από Πλατεία Αγίου Μάρκου προς Λόφο Στράνη και Ενετικό Κάστρο.

Φεύγοντας από την Πλατεία του Αγίου Μάρκου και κατευθυνόμενοι προς την οδό Καποδιστρίου, όπου συναντάμε το Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων και Τιμίου Προδρόμου (Μητροπολιτικό Ναό) και η γυναικεία μονή της Μητροπόλεως, ανηφορίζουμε την «Καινούργια Ρούγα», όπως ονομάστηκε επί Αγγλοκρατίας (σημερινή Φιλικών), αριστερά ήταν ο Ναός του Αγίου Δημητρίου του Κόλα. Το τέμπλο του Ναού δεν κάηκε και εκτίθεται στο Μουσείο Ζακύνθου. Στη συνέχεια ήταν το ξενοδοχείο Petit Palais, ιδιοκτησίας Δημ. Κλάδη. Απέναντι ήταν το Αρχοντικό Χαριάτη, όπου έμενε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος Δημητρίου. Λίγο πιο πάνω ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης του Γρυπάρη. Συνεχίζοντας τον ανηφορικό δρόμο ήταν τα Εγγλέζικα Μνήματα (σημερινό Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο).

Στο δρόμο του Ψηλώματος δεξιά συναντούσαμε την έπαυλη Ρώμα, που αγοράστηκε από τον επιχειρηματία Γιάννη Κολλαΐτη , που στα σκαλιά της εισόδου είχε εντοιχίσει με μεγάλα γράμματα, τη λέξη ΑΛΛΑ, δηλωτικό της ματαιότητας των εγκόσμιων αγαθών.

Αριστερά συναντάμε ένα δρομάκι που οδηγεί στον ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Οικογένειας Λατίνου των Φιλικών και στο Εβραϊκό Νεκροταφείο και στο Ναό του Αγίου Στυλιανού.

Συνεχίζοντας στο δρόμο του Ψηλώματος, ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα του Ντανούφρη, όπου και η πηγή με τρεχούμενο νερό.

Προχωρώντας θα βρεθούμε στο σταυροδρόμι του Ψηλώματος, γνωστό ως Σταυρός. Ο δεξιά δρόμος οδηγεί στην έπαυλη Σάρτζιντ, όπου οι Καθολικοί είχαν εγκαταστήσει κατασκηνώσεις. Στην ίδια περιοχή το Αρχοντικό του Νικολάου Σολωμού, πατέρα του εθνικού Ποιητή.

Λίγα μέτρα από το σταυροδρόμι δεξιά ένα δρομάκι οδηγεί στο Λόφς του Στράνη, στον οποίο έγραψε ο Δ. Σολωμός τον «Ύμνο εις την Ελευθερία».

Ο αριστερά δρόμος κατευθύνεται στην Μπόχαλη, ένα μπαλκόνι με θέα την πόλη , το λιμάνι, το Σκοπό μέχρι τις παραλίες του Λαγανά , την κεφαλονιά και την απένατι ακτή της Πελοποννήσου. Εκεί ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής με τη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας.

Στην πλατεία υπήρχε το Αρχοντικό του Μητροπολίτη Διονυσίου Λάττα, γνωστό ως «Βατικανό». Ένας από τους ναούς του προαστίου ήταν και ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, που σώζεται σήμερα.

Προχωρώντας μέσα από το προάστιο της Μπόχαλης συναντάμε την Πύλη του Ενετικού Κάστρου. Εντός του Κάστρου είχε ιδρυθεί η αρχαία Ψωφίδα, από το Ζάκυνθο, το υιό του βασιλιά Δαρδάνου από την Αρκαδία, όταν κατοικήθηκε το νησί στην αρχαιότητα.




Loading...