Ο Ανδρέας Βεζάλ γεννήθηκε στις Βρυξέλες στις 30 Απριλίου 1513 ή κατ’ άλλους στις 31 Δεκεμβρίου 1514. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Λουβαίν και κατόπιν στο Μονπελλιέ και στο Παρίσι. Επέδειξε ιδιαίτερη κλίση στην ανατομία μελετώντας την επιστήμη των ανθρώπινων πτωμάτων.Σε ηλικία μόλις 20 ετών κατατάχτηκε ως ιατροχειρούργος στη στρατιά του Καρόλου του Ε΄. Μετά τη λήξη του πολέμου πήγε στη Βενετία και διορίστηκε το 1537 καθηγητής της ανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας.
Έγινε περιζήτητος και σε άλλα Πανεπιστήμια για την ειδικότητά του και για το σπουδαίο έργο του. Απόκτησε τη φήμη και τον τίτλο του «Πατέρα και Αναμορφωτή της Ανατομίας». Πολέμιος των προλήψεων δεν μπόρεσε να διαφύγει από τις αυστηρές και ζηλόφθονες κρίσεις μερικών οπαδών του Γαληνού, για τον οποίο ο Βεζάλ αποδείκνυε ότι έσφαλλε στην ανατομική επιστήμη και από τους καθολικούς εχθρούς του, οι οποίοι τον αποκαλούσαν Λούθηρο της Ανατομίας.
Με πρόσκληση του αυτοκράτορα Καρόλου του Ε΄ πήγε στη Μαδρίτη και από εκεί στη Βενετία, ως καθηγητής της ανατομίας και της χειρουργικής στο εκεί Πανεπιστήμιο.
Πολλοί φέρονται οι λόγοι της αναχώρησής του στα Ιεροσόλυμα:
· Ότι αρρώστησε και είχε τάξει να επισκεφτεί τον Άγιο Τάφο.
· Ότι βρισκόταν σε διάσταση με τη σύζυγό του,
· Ότι θέλησε να αποφύγει τις ραδιουργίες των συναδέλφων του,
· Ότι τέλος πήγε για να εξαγνιστεί από το αμάρτημα της ανατομής σώματος Ισπανού ευπατρίδη, που θεωρήθηκε νεκρό ενώ η καρδιά ακόμα έπαλλε και ότι επειδή καταδικάστηκε σε θάνατο από την Ιερά Εξέταση, έτυχε μετριασμού της ποινής από το Φίλιππο το Β΄, ο οποίος του επέβαλε το προσκύνημα στον Άγιο Τάφο.
Αφού αναχώρησε από τη Βενετία πήγε στην Κύπρο και έπειτα στα Ιεροσόλυμα και αφού επέστρεφε το Φθινόπωρο του 1564, ναυάγησε μεταξύ Πελοποννήσου και Ζακύνθου και ημιθανής σχεδόν ξεβράστηκε στις ακτές της Ζακύνθου όπου και πέθανε τον Οκτώβρη του 1564. Για τον τόπο της ταφής του άλλοι λένε ότι τάφηκε στον καθολικό ναό της Santa Maria στον τότε Αιγιαλό, όπως ονομαζόταν τότε η πόλη της Ζακύνθου.Επισταμένες έρευνες σε τοπικές πηγές από τον φαρμακοποιό Νικόλαο Βαρβιάνη παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία τα οποία καθορίζουν τη θέση του ναυαγίου στη θέση Καλογεράτα του κόλπου Λαγανά Ζακύνθου, κάτω από την παλιά Μονή των Φραγκισκανών Πατέρων Οι Άγιοι Θεόδωροι.
Εκεί τοποθετήθηκε αναμνηστική στήλη.